Hopp til hovedinnholdet

Muligheter etter læretiden

Påbygging til generell studiekompetanse

Opplæringskontoret gir lærlingene sine mulighet til å ta generell studiekompetanse mens de går i lære. Lærlingene får låne bøker og får dekket eksamensavgift.

Påbygg til generell studiekompetanse etter læretiden (Påbygg VG4):

Alle som har bestått Vg1 og Vg2 innenfor et yrkesfag, og som har fagbrev i Reform -94 eller i Kunnskapsløftet, har pr. i dag rett til inntak på påbygging til generell studiekompetanse etter yrkeskompetanse.
Å søke læreplass først, og så ta påbygging til generell studiekompetanse etter at du har fått fagbrev eller yrkeskompetanse etter Vg3 i skole er en tryggere måte å få både fagbrev og studiekompetanse på.
Det viser seg også at flere består påbygging til generell studiekompetanse når de tar påbyggingsåret etter at de har fått fagbrev/yrkeskompetanse.
Du kan altså trygt søke deg plass som lærling nå, fullføre læretida og få fagbrevet ditt. Med fagbrevet i handa, har du da rett til å søke deg til Påbygging til generell studiekompetanse.

3 Påbygg er et teoritungt studieår og har følgende fag og timefordeling: Norsk 10 timer, Matematikk 5 timer, Naturfag 3 timer, Historie 5 timer, Kroppsøving 2 timer, programfag fra studieforberedende utdanningsprogram 5 timer, til sammen 30 timer per uke.

4PB følger ikke undervisningen i kroppsøving og programfag med til sammen 7 timer pr. uke, dvs. til sammen 23 timer per uke.

Bamble VGS, Hjalmar Johansen VGS, og Notodden VGS, tilbyr denne linjen.

Y-veien

Y- vei står for yrkesvei. Y-veien er spesielt tilrettelagt for personer med fagbrev, slik at du kan få bachelorgrad i ingeniørfag på ordinær tid (3 år). For personer med slik bakgrunn er det ikke krav om generell studiekompetanse, eller bestått ettårig forkurs for ingeniører. Gjennom dette studietilbudet kan du altså spare et helt år i forhold til å måtte ta forkurset først. Det første studieåret krever til gjengjeld stor arbeidsinnsats med ekstra kurs i matematikk, fysikk og norsk. Søkere med lavere karaktersnitt enn 4 fra videregående skole, anbefales å ta ettårig forkurs før de søker seg inn på ingeniørstudier.

Studiet utdanner særlig til tjenesteytende sektor som står for ca. 80% antall arbeidsplasser i Norge.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler