Hopp til hovedinnholdet

Referanser fra lærlinger

Ornjira sin opplevelse

"Da jeg fikk høre om denne muligheten, bestemte jeg meg for å søke. Jeg ønsket å prøve å bo i et helt annet land og bli kjent med nye mennesker, et nytt arbeidsmiljø og en helt ny kultur. Erasmus+ ordnet med både bosted, arbeidsplass og reise, og dekket reiseutgifter og boutgifter. Du fikk stipend hver måned fra Erasmus og du kunne også søke om å få støtte fra Lånekassen.
Er storfornøyd med lærlingepraksisen i Praha gjennom Erasmus+. Jeg var utplassert på Hilton Prague Old Town som resepsjonist i 6 måneder. Leiligheten var midt i Praha sentrum, der bodde jeg sammen med en annen resepsjon lærling.
På Hilton Prague Old Town jobbet jeg 8 timers arbeidsdag og du kunne selv skrive ønskeliste hvilken skift du ville ha og når du ønsket fri. I fridagen min pleier jeg å gå til attraksjonene i Praha, også når det var lang fri brukte jeg stipend pengene og reist blant annet til Cesky Krumlov, Karlovy Vary, Berlin, Dresden, Wien, og Budapest.
Når man jobber i et intensjonal hotell så får man møtt gjester fra hele verden, man får utviklet engelskkunnskapene og det gjorde også at man blir mer selvstendig. Man lærer også å takle utfordringer som man kanskje ikke ville ha møtt på dersom man bare hadde vært hjemme. Jeg syns det gjorde mitt utdanningsløp bedre og det var veldig lærerikt  å se hvordan ting foregår andre steder. Jeg fikk se mye som var annerledes enn i Norge."
Utveksling i utlandet er en opplevelse man tar med seg resten av livet.
- Jeg anbefaler alle å dra på utveksling.

Bao sin referanse

Jeg elsker å oppleve nye ting, det er også grunnen til at jeg valgte å gå på reiseliv.

Praha oppholdet var noe helt nytt for meg. Muligheten jeg fikk til å jobbe på Sheraton Prague Charles Square var som en drøm. Jeg valgte å være der i 3mnd, men jeg hadde det så bra og det gikk så fort at jeg kunne ønske at perioden skulle ha vært lengere. Det var en helt uforglemmelig tur og en lærerik opplevelse som jeg vil huske RESTEN av livet! Det har vært så gøy og spennende å oppleve et annet sted – en ny kultur og møte nye mennesker. Det var artig å jobbe på en annen type hotell, fem stjerners internasjonal hotell som har en annen type kundesegment. Det var mye å sette seg i, men jeg er så takknemlig for turen. Selv har jeg merket at jeg har utviklet meg masse, ble inspirert og lært masse av de beste.

 

Etter lærlingperioden kan man både studere videre innen faget eller jobbe videre, men erfaring er noe man alltid kan ta med seg videre. For meg er lærlingperioden og utveksling perioden bare en start i min karriere. Det er sykt mange vei å ta videre og det er bare jeg som kan sette stopp for hvor langt jeg vil gå.

Silje sin erfaring fra Praha

Når jeg fikk høre om muligheten til å delta i Erasmus+ prosjektet, bestemte jeg meg for å søke med en gang. Jeg syntes det virket som en kjempe god mulighet for å få prøvd noe helt nytt, bli kjent med nye mennesker, og ikke minst få en veldig god erfaring.

Opplæringskontoret la alt til rette, og prosjektet dekket bo og reisekostnadene. De skaffet også bedriften jeg var utplassert i – Adidas Concept Store. I tillegg til dette fikk jeg stipend fra Erasmus, og fra Lånekassen.

Jeg valgte å reise til Praha, da opplæringskontoret hadde lang erfaring med denne byen. Her hadde jeg en kontaktperson som snakket norsk og tsjekkisk, han fulgte meg opp gjennom hele oppholdet. Det var veldig trygt å ha en som kjente byen, språket og kulturen. Jeg bodde i Praha i 8 måneder. Jeg bodde i en leilighet i sentrum. Leiligheten var bare noen minutter fra butikken jeg jobbet i. Jeg trivdes kjempe godt på jobb. De ansatte var åpne og inkluderte meg i arbeidsmiljøet, selv om det meste foregikk på tsjekkisk. Jeg fikk tilpasset arbeidstiden min, så jeg hadde også muligheter til å gjøre andre ting. Jeg ble kjent med mange studenter fra hele verden, som også var i Praha gjennom Erasmus+, og vi reiste sammen til blant annet Croatia. Erasmus arrangerer både turer og arrangementer. Jeg brukte mye av fritiden min på å reise, både i Tsjekkia og Polen.

Jeg angrer ikke et sekund på at jeg reiste til Praha. Det har vært gøy, spennende og lærerikt, og ikke minst en utrolig god erfaring å ha med seg videre. Jeg anbefaler alle å dra med Erasmus+ og få utenlands erfaring. Det gjør lærlingtiden mer spennende og interessant.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler