Hopp til hovedinnholdet

Videreutdanning og karrieremuligheter

Påbygging til generell studiekompetanse

Opplæringskontoret gir lærlingene sine mulighet til å ta generell studiekompetanse mens de går i lære. Lærlingene får låne bøker og får dekket eksamensavgift.

I tillegg har alle lærlinger som har bestått fagprøven rett til å ta påbygg VG4 til generell studiekompetanse.
Fra og med 2014 har alle som tar yrkeskompetanse (fagbrev) rett til å ta vg4 påbygging til studiekompetanse i tillegg. Retten gjelder de som fullfører yrkesutdanningen innen utgangen av det året de fyller 24 år. Da får du både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse. Du kan ta ut retten til vg4 påbygging når som helst, enten med en gang eller etter å ha jobbet noen år.

Du får ikke rett til vg4 påbygging hvis du har fritak for vurdering i ett eller to av fellesfagene i yrkeskompetansen din. Det er fordi du trenger alle fellesfagene for å få generell studiekompetanse til slutt.

Hvis du har yrkeskompetanse slipper du fagene kroppsøving og valgfritt programfag. Du mangler altså bare fire fag for å få generell studiekompetanse:

  1. Norsk, 10 timer i uken
  2. Historie, 5 timer i uken
  3. Naturfag, 3 timer i uken
  4. Matematikk 2P-Y, 5 timer i uken

Skolene som tilbyr dette utdanningsløpet er Bamble videregående skole, Skien videregående skole og Notodden videregående skole (oppdatert januar 2018)

Y-veien

Y- vei står for yrkesvei. Y-veien er spesielt tilrettelagt for personer med fagbrev, slik at du kan få bachelorgrad i ingeniørfag på ordinær tid (3 år). For personer med slik bakgrunn er det ikke krav om generell studiekompetanse, eller bestått ettårig forkurs for ingeniører. Gjennom dette studietilbudet kan du altså spare et helt år i forhold til å måtte ta forkurset først. Det første studieåret krever til gjengjeld stor arbeidsinnsats med ekstra kurs i matematikk, fysikk og norsk. Søkere med lavere karaktersnitt enn 4 fra videregående skole, anbefales å ta ettårig forkurs før de søker seg inn på ingeniørstudier.

Studiet utdanner særlig til tjenesteytende sektor som står for ca. 80% antall arbeidsplasser i Norge.

Søknadsskjema for læreplass

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler